2011-06-27

Kravretoriken skymmer politiken

Egentligen var det en bra idé. I stället för det rätt misslyckade aktivitetsstödet till ungdomar med arbetsoförmåga borde man införa ett basstöd, med lägre tröskel och större fokus på att ge ungdomarna en chans att komma in i arbetslivet. Folkpartiets socialpolitiska arbetsgrupp hade skrivit en genomtänkt rapport med många konstruktiva idéer.

Uppdraget att presentera förslaget gick till Johan Pehrson. Rätt naturligt, eftersom han är arbetsgruppens ordförande. Samme Pehrson har emellertid också ett rykte som Folkpartiets främste kravpapegoja, och han förnekade sig förstås inte. Alla goda intentioner smulades sönder i medierapporteringen, eftersom Pehrson mest tycktes beklaga sig över att det nuvarande aktivitetsstödet ställer för lite (trumvirvel) krav. Tidningsrubrikerna blev därefter.

Johan kräver.

I valanalysen 2010 konstaterade Folkpartiet att "liberal politik vinner på att sättas in i ett större sammanhang". Men det menar vi att våra politiska idéer är väldigt kloka och bra, men lite för komplicerade för det snuttifierade medieklimat som råder. När det råder konflikt mellan karta och verklighet bör emellertid verkligheten äga företräde.

För Folkpartiets del är en rimlig slutsats att vi måste bli bättre på att leverera snuttar. Vi måste fundera på vad som är kärnan i vår politik, och berätta det. Kärnan i förslaget om basstöd är att ge utsatta ungdomar chans att få jobb och meningsfull sysselsättning. Ändå kunde inte Johan Pehrson låta bli att prata om krav. Detta trots att rapporten som ligger till grund för det aktuella förslaget inte handlar om krav. Jag har läst den. Ordet krav finns inte med en enda gång.

En gång i tiden var Folkpartiet det snälla partiet som ingen riktigt brydde sig om. Då bestämde vi oss för att tuffa till oss. Nu har Folkpartiet blivit partiet som ställer krav. "Att ställa krav är att bry sig", säger vi. Men vem bryr sig?

Läs även
Rasmus Jonlund: Stöd och förväntningar för unga – inte förtidspension
Anna Starbrink: Det handlar om att ge unga chansen
SvD1, SvD2, SvD3, DN, Expre
ssen, Aftonbladet, SVT

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket välskrivet Jesper. Har varit "liberal" i större delen av mitt liv och tycker att folkpartiets liberala ursprung och politiska idé känns som närmast mig. Problemet är att det liberala liksom gått förlorat och ersatts med just den kravpolitik som du beskriver. Istället för att vara för snäll och mesig, har partiet (enligt min uppfattning) just "tuffat till sig" och Världens-sämsta-skola-Jan-Björklund talar väldigt sällan om något annat än krav och straff för att få ordning på allt. Kanske inte riktigt sant om man verkligen skulle läsa partiprogrammet, men hur många väljare gör det? Jag tror att den mer social-liberala politiken/retoriken som exempelvis Bengt Westerberg drev faktiskt tilltalar betydligt fler än Major Björklunds halvfascistoida agitation. Om man lyfter fram det du skriver i ditt blogginlägg (mycket bra tycker jag) så tror jag FP kommer att lyckas betydligt bättre. Kör hårt Jesper

/E

/A. sa...

Kan bara hålla med dig Jesper (och även den tidigare kommentaren). Detta är dessutom ett växande problem för Folkpartiet då liberala väljarna tidigare egentligen inte hade någon annanstans att ta vägen. Men nu när Moderaterna gått och blivit statsbärande och Miljöpartiet (till synes mestadels orättfärdigt) har plockat upp den fallna liberala manteln finns ytterligare anledningar till oro...

Jesper Svensson sa...

E och A - Tack för era kommentarer, känns skönt att det är fler än jag som tycker så här!