2010-04-07

Snabba cash, Skatteverket

"Skatteåterbäring redan till midsommar" kan man få om man deklarerar via internet, meddelar Skatteverket. Och det är ju ett steg framåt jämfört med förr, när skattepengarna dröjde nästan ända till jul. Men ändå är det en onödigt lång väntan.

Foto: Skatteverket.se/Michael Stavbäck

Att få skatteåterbäring innebär att man betalat in för mycket skatt under föregående år. Pengarna tillhör inte staten utan deklaranten, och jag har svårt att se varför Skatteverket ska hålla inne dem ända till midsommar (eller ännu längre, för den som inte kan deklarera via internet). Självklart kan det finnas skäl för Skatteverket att inte vilja betala ut, till exempel om de granskar en deklaration. Detta torde dock tillhöra undantagsfallen.

Som huvudregel borde i stället gälla att skatteåterbäringen betalas ut så snart du godkänt din deklaration. Med dagens teknik borde detta kunna ske i princip samma dag.

Läs andra om Skatteverket, skatteåterbäring, deklaration

9 kommentarer:

Erik F sa...

...precis som det är här i Australien. Återbäring tämligen omgående. Samma dag i vissa fall:

http://www.taxfast.com.au/same-day-tax-refund.html

Anonym sa...

Varför inte jämka och få dem löpande under året, är man så dum att man inte gör det om man vill ha pengarna snabbt får man skylla sig själv. Nu är det så att lagstiftningen säger att slutskattebesked skall tas ut i december för samtliga. Allt annat är en ren bonus.

Jesper Svensson sa...

Anonym - Visst, man kan resonera som du, och tycka att medborgarna är till för uppbördssystemet snarare än tvärtom.

Eller så kan man se hur verkligheten ser ut; oavsett om du jämkar eller inte så är det väldigt svårt att betala en preliminärskatt som precis överensstämmer med den slutliga skatten. Räntor går upp och ner, tillfälliga inkomster påverkar, rot-avdrag gör skillnad osv. Även med den bästa vilja och begåvning kan man hamna snett och då är det väl inte orimligt att man får tillbaka överskottet så fort som möjligt.

Anonym sa...

I så fall borde även de som betalat in för lite betala in restskatten i samband med deklarationstillfället.

Jesper Svensson sa...

Anonym 19:58 - Ja, så är det ju redan idag (beroende på hur mkt restskatt du har).

Anonym sa...

Nä,nä det där med restskatt kan man dröja med tills skatten förfaller, dvs ca 3 månader efter det man fått slutskattsedel. Och idagsläget är dröjsmålsräntan 0 % för underskott upp till ett visst belopp (tror det är 20 kkr).

Anonym sa...

Japp, 0 % i ränta fram till förfallodatum för underskott upp till 20 000 kr.

Källa: http://www.skatteverket.se/download/18.233f91f71260075abe8800019498/kostnadsrantor_09.pdf

samt
http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/skattekonto/privatskattekontofaq/vilkarantesatsergallerforskattekontot.5.18e1b10334ebe8bc8000118251.html

Jobbar Herr Svensson verkligen på Skatteverket. Verkar ha rätt dålig koll.

Anonym sa...

0 % i ränta upp till 30 000 kr faktiskt fram till förfallodatum.

1,25 % på det överstigande 30 000 kr dock redan från 12 februari (dvs långt tidigare än deklarationsdatum) fram till förfallodatum.

Läs på Jesper. Du jobbar ju ändå på myndigheten.

Jesper Svensson sa...

Mitt svar till Anonym 19:58 utgick från när man ska betala för att slippa kostnadsränta, vilket är senast 3 maj beroende på hur hög kvarskatt man har. Men visst, ser man till absolut sista betalningsdatumet så infaller det ju först efter att slutskattebeskeden tagits ut.