2010-04-14

Rätt av Ohly att tacka nej till bröllopet

Lars Ohly har blivit inbjuden till bröllopet mellan Victoria Bernadotte och Daniel Westling. Han har tackat nej. I en debattartikel i Aftonbladet förklarar han varför:
Det här bröllopet handlar inte bara om Victorias och Daniels kärlek. I stället håller det på att växa till en slags nationell hyllningsfest för monarkin. Och det vill inte jag som är republikan och motståndare till monarkin ställa upp på.
Det är inte ofta jag håller med Lars Ohly, men i det här fallet har han helt rätt. Som republikan och politiker på hög nivå så hamnar man ibland i situationer där ens övertygelse prövas, på grund av den konstitutionella situationen.

Tack, men nej tack. Bild: Björn Lindahl/Aftonbladet

Ett sådant exempel är riksmötets öppnande, där de folkvalda ledamöterna förväntas resa sig upp för den framavlade statschefen; en ceremoni som torde upplevas besvärande av varje republikan. Ändå deltar man, av respekt för konstitutionen eller, i andra sammanhang, för protokoll och etikett.

Den respekten har emellertid sina gränser. Det finns tillfällen när man kan låta sin övertygelse styra. Omdömet får avgöra vilka dessa tillfällen är.

Som republikan tycker man antagligen att Victorias och Daniels bröllop är, eller åtminstone borde vara, en privatsak för dem, deras familj och vänner. Bröllopsspektaklet kan heller inte anses ha sådan konstitutionell tyngd att alla partiledare måste närvara. Det är då rätt och rimligt att man markerar detta genom att, som Lars Ohly gjort, tacka nej till att delta.

Läs även
Maria Byström: Tänk att jag och Lars Ohly delar samma tanke!
Fredrik Sneijberg: Holy Ohly


Andra bloggare om , , , , , Republikanska Föreningen

6 kommentarer:

Hellström sa...

Fast han väljer ju sina övertygelser lite som han känner för det. Visst har han sin dotter i en friskola?

Jesper Svensson sa...

Ja, det sägs så. Och inte mig emot; förutom frågan om monarkin så är ju Lars Ohly och jag inte överens om särskilt mycket...

Anonym sa...

Sverige har inte en egentlig monarki. Statskicket i 174 års regeringsform är i verkligheten republikanskt. Det kubanska statsskicket är dock i verklighetens monarkiskt.

Andreas sa...

Re Hellström
Kanske är Ohly en sådan förälder som inte blandar ihop Sin moral med sin Dotters...

Anonym sa...

http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=16443

Jesper Svensson sa...

Anonym 21:07 - Så länge vår statschef tillsätts genom arv inom en viss familj så är det lite magstarkt att kalla Sverige för en republik.