2010-04-27

Google som rekryteringsverktyg?

Kommer jag någonsin att få ett jobb utanför Skatteverket? Enligt en undersökning som Stockholms Handelskammare gjort så är det bara drygt 10 procent av arbetsgivarna som googlar de jobbsökande och kollar om de bloggar. Således borde det ännu finnas hopp.

Undersökningen var utgångspunkten för en diskussion som handelskammaren anordnade i kväll, där jag var inbjuden för att prata om hur mitt Skatteverks-bloggande tagits emot. Även Emma från Opassande.se och Tokmoderaten Fredrik berättade om hur deras bloggande eventuellt påverkat deras arbetsliv.

Framväxten av sociala medier på nätet har onekligen lett till att vars och ens privata sfär gjorts mer lättillgänglig - på gott och ont. En barnskötare fick sluta efter att ha poserat på Facebook i en mössa med texten "porn star". En polis håller på att bli avskedad efter att ha bloggat om dumheter han gjort. En moderat pressekreterare åkte på storstryk i medierna efter att ha facebookat om bajs i trappuppgången och en rysk städerska. Migrationsverket gav en medarbetare sparken efter att han bloggat om Israel-Palestinakonflikten.

Själv är jag lite förvånad att inte fler arbetsgivare gör en enkel googling när de rekryterar personal. I framtiden lär det bli allt vanligare. Och vi lär alla blir mer medvetna om att det vi skriver och gör på nätet kan nå en helt annan målgrupp än vi tänkt oss. Samtidigt hoppas jag att detta kommer leda till fler diskussioner om integritet och yttrandefrihet.

Inga kommentarer: