2009-07-15

Pang-pang

Herrejösses, vad är det som händer i Halmstad egentligen? Vågar jag över huvud taget åka dit på måndag? Kan man köpa skyddsvästar på Blocket?

2009-07-14

Hantvärk

Dagens telefonsamtal med hantverkare:

Kvinnoröst: Hallå?
Jag: Ja hej, jag heter Jesper Svensson och undrar om ni håller på med platsbyggda garderober?
Kvinnoröst: Jaha, vad gäller det?
Jag: Är inte detta Snickeriföretaget X?
Kvinnoröst: Försöker du sälja något? För i så fall är vi inte intresserade!
Jag: Nej, jag försöker köpa något. En garderob...
Kvinnoröst: Jaha. Då ska du få tala med min man.
---
Mansröst: Ja hallå?
Jag: Hej, är detta Snickeriföretaget X?
Mansröst: Ja. Hur har du fått tag i det här numret?
Jag: Via telefonkatalogen.

Och så fick jag äntligen förklarat mitt ärende. Men den svårflörtade hantverkaren visade sig förvånande nog vara uppbokad året ut. Jakten går vidare.

En modig sommarvikarie

Svenska Dagbladet publicerade häromdagen en artikel om bröllopet mellan Victoria Bernadotte och Daniel Westling. Temat var att bröllopet genererat stark medlemstillströmning både åt Rojalistiska Föreningen och åt Republikanska Föreningen.

I anslutning till artikeln intervjuades Lars Ohly, som tycker det är märkligt att staten tillhandahåller en bostad åt de nygifta. De har ju rimligen ganska goda möjligheter att fixa en lya själva.

I dag anknyter SvD:s sommarvikarierande ledarskribent Paulina Neuding till detta. Hennes poäng är att Lars Ohly borde fokusera på andra orättvisor i samhället - turordningsreglerna i LAS, till exempel.

Det mest intressanta med Neudings ledarartikel tycker jag emellertid är att hon tillåter sig att inta en åtminstone försiktigt problematiserande hållning till monarkin:
Republikanerna har haft rätt i ett avseende [...] Monarkin är ett märkligt inslag i en demokrati. Fördelarna överväger, men visst är det problematiskt att Sveriges högsta ämbete är förbehållet prinsar och prinsessor, oavsett om någon annan skulle göra jobbet bättre.

Meritokratins ideal sätts åt sidan när blodsband får gå före begåvning och hårt arbete.
Wow. För att komma från en ledarsida som normalt sett brukar falla ner på knä av underdånighet så fort de Kungliga Högheterna kommer på tal så får en sådan formulering betraktas som otroligt djärv.

Kronprinsessan får visserligen ett eget slott att bo i. Men det är faktiskt en detalj i jämförelse med den orättvisan, avslutar Neuding. Och det har hon förvisso rätt i (även om vi nog inte tänker på samma slags orättvisa). Kronprinsessans bostadsbestyr är trots allt en liten detalj i förhållande till den orättvisa det innebär att svenska folkets företrädare inte utses av folket, utan i den Kgl. Sängkammaren.

Britney-bojkott eller inte, det är frågan

Men Expressen... Blir det inte lite konstigt om man först säger att man vägrar publicera bilder från en show, men sen anordnar en läsartävling om bästa bilden?

2009-07-13

Eller hämnas de för vikingatågen?

I söndags skrev SvD:s kvalitetsredaktör Hans Ottosson om vad som irriterar tidningens läsare mest när det gäller språk. På förstaplatsen hamnade anglicismer. Detta var väl inte helt oväntat och jag skulle nog inte reflekterat över det om jag inte strax därefter hade läst den här meningen i Dick Harrisons intressanta understreckare Öga mot öga med döden.
För att inte tala om alla katakomber och kyrkogårdar som ingår på mången vanlig chartersvenssons itinerarium under resor på kontinenten.
Katakomb? Charter? Itinerarium? Kontinent? Det här är inga ord som klingar svensk urskog direkt. Men jag tror heller inte att särskilt många av Svenskans läsare ringer kvalitetsredaktören i ren ilska.

Och varför skulle de, egentligen? Vårt språk är ju i själva verket en salig röra av grekiska, latin, tyska, franska, engelska - ja, och så en och annan urnordisk leftover som mjöd, sten och dräpa. Själv är jag rätt glad för att svenskan under århundradena berikats med allehanda utrikiska ord, och förstår således inte heller varför denna ständigt pågående process upprör så många människor.

Anglicismer kan förvisso bli fåniga (som jag skrivit förut). Den som säger du är välkommen i stället för varsågod riskerar att bli fnissad åt i mjugg. Men å andra sidan så har jag inte något problem med att människor nu mera är bekväma med ditten och datten, eller att man startar upp i stället för att starta. Ibland passar låneuttrycken helt enkelt in i svenskan, ibland passar de inte.

Det är svårt att veta i förväg vilka uttryck som kommer att etablera sig, men vi kan känna oss ganska säkra på att de som inte passar in kommer att självdö. Risken att anglicismerna kommer att störta vårt språk i fördärvet torde därmed vara ganska liten.

It's Britney bitch

Inför hennes konserter i Stockholm har det framkommit att Aftonbladet, Expressen, DN och SvD bojkottar Britney Spears. Det var tydligen något tjafs om ett avtal som tidningarna inte ville skriva på.

Nåväl. Jag bojkottar inte, och eftersom jag lyckades ta en fantastisk bild med min mobilkamera så vill jag naturligtvis publicera den här.

All eyes on me in the centre of the ring just like a circus

Som ni tydligt kan se är det Britney själv som hissas ner från taket i öppningsnumret. Enligt SvD blev Globen till ett kokande cirkustält men jag vet inte så noga. Fjortonåringarna skrek såklart halsen av sig men det gör de väl alltid? Hursomhelst var showen bra och akrobaterna imponerande. Till publikens jubel körde hon ...baby one more time (och jag blev 19 år igen) och till publikens nästan lika stora jubel blev det Toxic och Womanizer. Och oanständiga Ooh ooh baby. Därmed var jag nöjd och glad.

Sjöng tror jag nu inte hon gjorde så mycket, det mesta verkade inspelat i förväg. Det är väl inte så lätt att både sjunga och studsa runt som en guttaperkaboll på scen kan tänka. Men lite mer engagemang i mellansnacket vore trevligt. Fast man kanske ska vara glad att hon i alla fall kom ihåg att hon befann sig i Stockholm, Britney-människan.

2009-07-07

Finöl

Elaka människor sprider illvilliga rykten om mig att jag är en snåljåp som bara dricker Harboe, eftersom Harboe är det billigaste ölet på Systembolaget.

Detta vill jag bestämt dementera! I fredags, t.ex., drack jag fyra olika sorters öl. Inget av dem
var Harboe, se själva:

Så. Nu borde de ryktena vara ur världen.