2008-04-27

Konsumentupplysning

Jag köpte nya solglasögon härförleden. I ett litet informationsblad som skickades med tillhandahåller tillverkaren nödvändiga råd och tips.
Allmän information - Solglasögonens glas är utförda med hög optisk precision och är slagtåliga. De skall dock ej anses fungera som ett okrossbart skydd mot slag.

Varning - Denna produkt är ej lämplig för bilkörning vid dålig belysning.

Rengöring och underhåll - Använd ej smutsiga eller slipande putstukar då dessa kan påverka filternas egenskaper.
Ja, det där är ju fällor man annars lätt hade gått i. Man tackar och bockar för upplysningarna.

2008-04-22

And now: Zuma vs. Zimbabwe

Idag noteras att ledare för olika kyrkor i Zimbabwe nu varnar för att de våldsamheter Robert Mugabe iscensatt efter att han förlorade presidentvalet kan leda till folkmord om inte omvärlden ingriper.

"We appeal to the Southern African Development Community [SADC], the African Union and the United Nations to work towards arresting the deteriorating political and security situation in Zimbabwe", säger kyrkoledarna i ett gemensamt uttalande.

SADC är en regional samarbetsorganisation, som antagligen inte lär bidra med särskilt mycket hjälp till Zimbabwes hårt prövade folk. Flera av SADC:s medlemsländer leds, i likhet med Zimbabwe, av före detta befrielserörelser emellan vilka det tycks råda något slags perverterad respektfullhet - man lägger sig inte i varandras affärer.

Thabo Mbeki och SADC utövar påtryckningar mot Mugabe. På sitt sätt.

Det viktigaste medlemslandet är Sydafrika, som styrs av frihetsrörelsen ANC ända sedan demokratin infördes. President Thabo Mbeki har, ända sedan Zimbabwes problem började, tillämpat ett sätt att förhålla sig till sitt grannland som han kallar quiet diplomacy. Mbeki avser väl därmed att antyda att han försöker påverka Mugabe på ett diskret och försiktigt sätt. Det må vara hur det vill med den saken; den tysta diplomatin har visat sig förödande ineffektiv. Priset för det betalas av zimbabwierna.

Mitt upp i denna förlamade situation börjar helt plötsligt Jacob Zuma uttala sig. Zuma är partiledare för ANC och kommer sannolikt att bli Sydafrikas näste president. Om han inte sitter i fängelse förstås; Zuma har nämligen ett korruptionsåtal att se fram emot. (Fast kanske blir han frikänd, så som när han var anklagad för våldtäkt.)

(Zuma är för övrigt en av få nu levande människor som anser att en dusch efter sex är vad som behövs för att skydda sig mot hiv; det torde placera honom i samma knäppgöksdivision som Mbekis hälsominister Manto Tshabalala-Msimang, som förespråkar vitlök och rödbetor i stället för aidsmedicin.)
Zuma och den berömda duschen.

Hursomhelst. Zuma anser nu att de afrikanska länderna måste skicka in en delegation till Zimbabwe för att se till att valresultaten publiceras (nej, de är fortfarande inte offentliggjorda). Zuma vill uppenbarligen positionera sig gentemot Mbeki. Kanske få cred i västvärlden. Bli lite mer salongsfähig, helt enkelt. Men tål hans kort att synas?

2008-04-16

...och döma efter Sveriges lag och laga stadgar...

Gårdagens sittning i Södertörns tingsrätt bjöd på ett misshandelsmål. Den tilltalade skulle vid två tillfällen ha misshandlat sin flickvän och vid ett tillfälle ha knivhotat sin mor. I de båda första åtalspunkterna fanns inga vittnen. I åtalspunkten tre fanns ett vittne - som dock tycktes ha drabbats av svår minnesförlust, för han kunde i stort sett inte komma ihåg någonting av vad som hände den där kvällen för drygt två veckor sedan.

Förklaringen till vittnets plötsliga amnesi kom möjligen när vittnesmålet var avlagt. För när vittnet skulle lämna rättssalen fick han sällskap av två biffiga, bistra karlar som suttit på åhörarbänken.

Vissa sammanträffanden är svåra att bortse ifrån. Visst, det skulle kunna vara så att de biffiga, bistra karlarna var vittnets kompisar från frimärkssamlarklubben. Men mina tankar, som fick extra bränsle av vetskapen att vår tilltalade tidigare varit medlem i ett mc-gäng, gick snarast i riktning mot vad som i juridiken kallas övergrepp i rättssak (17 kap. 10 § BrB).

- - -

I övrigt tvingades vi genomlida en fånig tuppfäktning mellan advokaten och målsägarbiträdet. Biträdet bad advokaten om en hänvisning till varifrån han hämtat en viss utsaga. Advokaten slog upp passagen i förundersökningen och började läsa högt. Biträdet förklarade sig nöjd med en sidhänvisning men advokaten fortsatte demonstrativt läsa högt. "Tack, jag kan läsa", protesterade biträdet, alltmedan vi i rätten besvärat skruvade på oss åt pinsamheterna.

2008-04-12

Två sätt att se på Zimbabwe?

Thabo Mbeki är uppenbarligen döv och blind. Eller dum i huvudet.

En som är betydligt mer alert, och antaligen inte gör samma bedömning som Sydafrikas president, är riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp). Hon har nyss kommit hem från ett besök i Zimbabwe. För den som vill ta del av hennes erfarenheter rekommenderas Liberala Klubben på måndag kl. 18.30.

2008-04-06

Kusin Vitamin talar ut

På väg hem från en väldigt lyckad 30-årsfest ställde jag in siktet på 7-Eleven. Och fick erfara att även i fyllematskön klockan kvart i fyra en lördagsnatt kan man lära sig kan man lära sig ett och annat.

Tjejen framför mig överraskade mig genom att fråga om jag varit på Nobelfesten. Jag antar att frågan föranleddes av att jag hade kostym och slips på mig men den var ändå något oväntad eftersom Nobelfesten normalt sett äger rum i december och deltagande herrar bär frack. Jag framförde dock inte denna invändning utan lät mig i stället dras in i konversationen (fyllesnack är ju alltid lika stimulerande).

Det visade sig att tjejen jobbar på något slags företag som tillverkar vitamintabletter och hon är inblandad i själva tillverkningsprocessen (på ett sätt som jag inte riktigt begrep). Jag frågade henne om det är med vitamintabletter som med falukorv, att om man vet hur de tillverkas så vill man inte äta dem. Hon svarade diplomatiskt "jag äter inte vitamintabletter". Min tolkning av det är att vitamintabletter inte är meningsfulla. Som sagt, även i 7-Elevenkön kan man lära sig en del.

För övrigt har jag på mitt högra knä ett stort blåmärke, som jag inte kan härleda till någon i minnet bevarad händelse. Märkligt.

2008-04-05

Nu blir det bråk

Beväpnade poliser hindrade på lördagen två advokater som företräder oppositionspartiet MDC när dessa försökta ta sig in i en domstolsbyggnad för att där kräva ett domslut om att resultatet från förre helgens presidentval ska offentliggöras. (SvD, 5 april)
Nu vågar man nog inte längre hoppas på en fredlig upplösning av valdramat i Zimbabwe. Det finns ingen anledning att tro någonting annat än att enda anledningen till att Robert Mugabe ställer upp i en andra valomgång är att han vill köpa sig tid. Tid för att krossa oppositionen.

2008-04-01

Mer skola, mindre sprit

I dagens DN kan man läsa att matte blivit det nya taktikvalet på gymnasiet. Den som är van vid ett annat slags (s)kolpolitik kanske funderar på om det är ett aprilskämt. Men det verkar inte så. Det verkar snarare som att den liberala, kunskapsfokuserande utbildningspolitiken börjat få effekt. Snart kanske Sverige kan börja klättra i kunskapsligorna igen?

I en annan del av regeringskansliet har Mats Odell sålt Vin & Sprit för 55 miljarder. Socialdemokraterna må tycka att alkoholproduktion är en angelägen uppgift för staten. Kanske har det att göra med att man vill trygga sprittillgången för konferensande fackbasar, jag vet inte. Men jag är glad att Alliansen tycker annorlunda.

Allt regeringen gör är inte bra. Men en hel del är det faktiskt, och de förtjänar den cred för.