2007-11-27

Sändningstillstånd utan sans

Nu har ett antal kommersiella radiokanaler fällts i Granskningsnämnden för att de inte sänt tillräckligt mycket "egenproducerat" material. Så har än en gång den svenska förmyndarsamhället gjort sig tillkänna.

Om nu Mix Megapol vill sända skvalmusik och reklam dygnet runt, varför kan de inte få göra det? Varför måste socialtanterna på Granskningsnämnden ha åsikter om att kanalen måste innehålla material med lokal förankring? Kan inte svenska medborgare få välja att lyssna på en skvalradiokanal om de nu vill de, och byta kanal om Mix Megapols enformiga blandning av gamla och nya låtar inte längre passar?

Den praktiska konsekvensen av folkbildningsfascismen i svensk radiolagstiftning blir ju bara att Mix Megapols, och andra kommersiella radiokanalers, lyssnare tvingas utstå en massa hjärndött utfyllnadsbabbel mellan låtarna. Om reglerna för sändningstillstånd vore lite mer liberala skulle många flugor slås i en smäll - skattebetalarna skulle spara pengar för Granskningsnämnden skulle kunna säga upp personal, yttrandefriheten skulle stärkas, valfriheten skulle ökas och som grädde på moset skulle lyssnarnas öron skonas från radiopratarpuckonas meningslösa kacklande.

2007-11-24

Samtidens mysterier

Vad är det som gör att apparater som är trasiga hemma alltid fungerar i butiken när man ska lämna tillbaka dem?

2007-11-17

Nyhetsvärdering?

Hittat på hitta.se i dag. Plötsligt fick dom som tycker att medierna är Stockholmscentrerade vatten på sin kvarn...

2007-11-13

Thente tvålar till

DN:s Jonas Thente tvålar i dag till vänstergalningen Jan Myrdal i sin blogg, och passar dessutom på att sparka kyrkan på smalbenet. Ett blogginlägg helt i min smak alltså. Thentes avslutning är tänkvärd.
Jag hade en poäng också.
Någonting i stil med att det är mycket enkelt att bli profet i sin egen tid, men att följande generationer kommer att se betydligt mer krasst på föregångarnas göranden och låtanden.
Ungefär så som man kanske borde se på en samling mer eller mindre besynnerliga dokument sammanfogade under en tid vi annars inte brukar tillmäta någon större betydelse för våra 2000-talsliv.

2007-11-12

Freak-teknik?

Efter två veckor i ett gnistrande höstsoligt Halmstad möts man av ett grått duggregnigt Stockholm på morgonpromenaden. Då får iPoden plötsligt för sig att spela Winnerbäcks Solen i ögonen.

Alltså ursäkta mig, men har det inte gått lite väl långt när till och med teknikprylarna är ironiska?

2007-11-10

...and one flew over the cuckoo's nest

Nu har Carola sagt sitt: Änglar finns. Jaha. Då får det väl anses vetenskapligt bevisat. För Carola är ju inte det minsta galen.

Vänstern vänder om skolan

Dagens politiska landskap är förvirrande. Moderaterna kramar facket och fokuserar på skattesänkningar för låginkomsttagarna. Och nu vill helt plötsligt vänstern förändra skolan.

I en debattartikel i DN idag erkänner Lars Ohly (v) att vänsterns skolpolitik lett till att eleverna inte lärt sig det de borde:
Vi måste kunna erkänna att dagens skola misslyckas med att ge alla elever den kunskap de behöver. Skulden för det ska inte läggas på de enskilda skolorna och lärarna. I stället är det politiker som misslyckats med att skapa förutsättningar för en skola som ger alla den kunskap de behöver.
Samma tidning rapporterar att Mona Sahlin (s) nu vill ha ett carte blanche att förhandla med regeringen om skolpolitiken. "Jag vill att vi visar att vi har en skolpolitik", säger Sahlin. Ja, den skolpolitiken är vi många som är intresserade av att se.

För framtidens skull är det naturligtvis glädjande att även vänsterpartierna äntligen insett att det finns en poäng i att elever lär sig nånting när de nu ändå går i skolan. Att det sen förmodligen leder till att en och annan vänsterväljare känner sig vilsen går nog att hantera. Moderaternas väljare har ju lyckats vänja sig vid att arbetsmarknadsministern diggar maktfullkomliga fackföreningar.