2006-11-29

Online igen

Tjoho! Jag är online igen. Får lov att berömma Telia, det var inte många dagar sen jag ringde och beställde flytt av mitt telefonabonnemang. Telefonen började funka igår och nu funkar bredbandet också. Härligt att få lite kontakt med omvärlden igen.

Jag har noterat att mina senaste bloggposter inte varit särskilt substantiella. Får skylla på tidsbrist. Jag har en massa idéer på saker som jag skulle vilja blogga om men jag varken hinner eller orkar. Flytten och politiken tar all kraft just nu. I morgon ska jag gå på Älvsjö stadsdelsnämnds möte. Kanske kan det ge upphov till en liten bloggfundering.

2006-11-27

Stenåldern

Jag befinner mig just nu i stenåldern på hemmaplan. Mitt bredband har nämligen inte blivit inkopplat ännu. Vilket torde märkas i bloggningsfrekvensen.

Besk medicin...

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen måste säga upp ett 40-tal personer. Trots detta har ett antal nyckelpersoner från departementen anställts. Därför måste sossarna nu förhandla med facket för att komma runt LAS-reglerna om sist in - först ut.

- År ut och år in har företag och offentliga arbetsgivare — i alla fall utanför arbetarrörelsen — tvingats avskeda nyckelpersoner på grund av LAS, säger Carl B Hamilton (fp). Inte mer än rätt att sossarna nu får smaka på sin egen beska medicin. Förhoppningsvis leder det till att även de inser att LAS måste reformeras.

2006-11-23

Flyttbestyr II

Statusrapport kl. 23:09: Förvånansvärt mycket av mina jordiska tillgångar ligger nu snyggt förpackade i kartonger. En försvarlig mängd, främst kläder, återstår dock att packa. Men det får bli morgondagens bekymmer, nu tänker jag sova hårt och länge.

Flyttbestyr

I morgon ska jag flytta till min nya lägenhet. Statusrapport i dag: en kartong packad (mina glas).

En hel del återstår alltså att göra. Flitens lampa kommer att brinna länge på Gimmerstavägen i kväll.

2006-11-19

På väg hem från Halmstad

"Jag blir nervös när vägen svänger så där
och du inte verkar svänga lika mycket."
Maria Norrman

Hrmpf. Motvilligt får jag väl medge ett par förekomster av bristande följsamhet i kurvtagningen, men annars tycker jag att jag körde hem mig och Maria tryggt och säkert ikväll.

2006-11-18

Han har inte varit skicklig

Utrikesminister Bildt tvekar om att ge Lars Danielsson någon utav de prestigefyllda ambassadörstjänster som han sökt. Statsminister Reinfeldt tycker inte att det finns någon anledning att ifrågasätta om Danielsson kan behålla sitt nuvarande jobb (en tjänst i UD).

Jag tycker det finns all anledning för Alliansregeringen att ta till sig Carl Bildts kritiska förhållningssätt. Lars Danielssons agerande i efterdyningarna av tsunamikatastrofen lämnar en hel del i övrigt att önska. Han har uppenbarligen ljugit om sina förehavanden på annandagen för Hirschfelts flodvågskommission. Oavsett om anledningen för detta varit att rädda sitt eget skinn eller att skydda sina överordnade (dåvarande statsministern Persson et consortes) så är det uppenbart att Danielsson i vart fall inte sätter sina uppdragsgivares - medborgarnas - intressen i främsta rummet.

Vid tillsättande av statliga tjänster ska avseende endast fästas vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Detta uttrycks tydligt i regeringsformen (11 kap. 9 §). Socialdemokratin har under Göran Perssons egid gjort grovt våld på vår konstitution, när man låtit partibok gå före grundlagen. Alliansen gick till val bl.a. på att reformera utnämningsförfarandet. Ett sätt att visa att man menar allvar med detta vore att inte gå Lars Danielssons önskemål till mötes - med hänvisning till att han inte i sitt tidigare värv agerat förtjänstfullt och skickligt.

2006-11-14

TV 4 borde skämmas

Antagligen var det fler än jag som suckade uppgivet när vi fick höra nyheten att moderatpolitikern i Sundbyberg, Erica Lejonroos, beviljat sig själv tandvårdspengar från en stiftelse; pengar avsedda för utsatta kvinnors tandvård.

Skandalen var ett faktum och Erica Lejonroos karriär som nytillträtt kommunalråd fick ett abrupt slut.

Problemet är bara att den "skandal" som TV 4 vaskat fram inte var sann, vilket framgår av Kristian Karlssons inlägg på SvD:s ledarsida idag. Erica Lejonroos hade inte beviljat sig själv pengar. Hon hade sökt - och fått - pengar. När det visade sig att hon inte var berättigad till pengarna (p.g.a. att hon inte var folkbokförd i Stockholm) betalade hon tillbaka dem.

Erica Lejonroos, som för femton år sedan var kriminell och drogmissbrukare, har drabbats hårt av oseriös och smutsig journalistik. Hon väntar fortfarande på en ursäkt från TV 4.

Det som hänt Erica Lejonroos är en bister påminnelse om tredje statsmaktens fallibilitet. Medierna ska vara sanningens väktare. I det här fallet har TV 4 skapat - och vidareförmedlat - en lögn. Denna skandal borde leda till räfst och rannsakan inom journalistskrået. Och TV 4 borde skämmas.

2006-11-12

Åh va roligt

YouTube ger: Kikki Danielsson och Dr Alban i Papaya coconut. Det är ju faktiskt jävligt komiskt. Yea man. Come-along come-along.

Nyvald styrelseledamot i RepF

I dag blev jag vald till styrelseledamot i Republikanska Föreningen. Vid det efter kongressen följande konstituerande styrelsemötet valdes jag till föreningens kassör. Jag tackar RepF:s medlemmar för förtroendet och ser med tillförsikt fram emot ett spännande republikanskt år!

Övriga nyvalda medlemmar av RepF:s styrelse är Peter Althin, Alexander Chamberland, Gudrun Schyman och Tommy Wiking. Hela RepF:s styrelse presenteras här.

2006-11-11

Släpp helgdagarna fria!

Huddinge kommun har tidigare infört en lovdag i samband med den muslimska högtiden eid, som firas i slutet av ramadan. Syftet ska ha varit att "synliggöra" alla barn.

Nu har Huddinge kommun fått ny politisk majoritet och lovdagen har avskaffats. Enligt uppgift blev skolförvaltningen nerringd av föräldrar som undrat varför alla barn skulle vara lediga även om de inte firade högtiden.

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Varför ska något barn - eller någon vuxen - behöva vara ledig under en religiös högtid som man inte firar? Svenska små lintottar ska inte behöva vara lediga på eid eller på den kurdiska newroz eller nån annan märklig helgdag. Perspektivet måste dock vändas: Muslimer, judar, buddhister och ateister ska heller inte behöva vara lediga på jul, påsk, trettondagen och första maj.

Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen: Släpp helgdagarna fria! Låt barn och föräldrar vara lediga när de vill. Ingen ska tvingas att passivt delta i något högtidsfirande genom att nationell helgdag är påbjuden.

2006-11-10

Veckans filmer

Den senaste veckan har varit en rätt intensiv biovecka. Vilket passar mig bra för jag gillar att gå på bio.

I söndags såg jag När mörkret faller (som jag skrivit om tidigare), en stark och angelägen film om våld; våld mot kvinnor och organiserad brottslighet.

I tisdags var det Borat, Sasha Baron Cohens (a.k.a. Ali G) senaste. Karaktären Borat är kazakisk reporter utsänd på regeringens uppdrag för att göra en film om "US and A". Eftersom Kazakstan är så vansinnigt efterblivet råkar Borat ut för de mest dråpliga kulturkrockar i sin odyssé genom Amerika. Många av skämten är rätt banala (eller kanske snarare anala) och mer pinsamma än roliga, men ibland lyckas Baron Cohen med sitt syfte, att blottlägga mänskliga avarter i det amerikanska samhället. Således möter vi den åldrade cowboyen som vill låsa in bögar, vapenhandlaren som gärna säljer vapen för att skjuta judar, bilhandlaren som säljer bilen som är babe magnet och zigenardödare i ett, collegepojkarna som dricker för mycket öl och tycker tjejer ska hållas på mattan samt (ingen USA-skildring vore väl komplett dem förutan) en hoper tungomålstalande wackos som firar gudstjänst à la Ulf Ekman.

Det är skruvat, det är galet, det är kul ibland. Men en del är ganska förutsägbart. Borat fick full pott i SvD:s recension. Det är den inte värd. Vänta till dvd:n, det räcker gott.

Torsdagens film var Djävulen bär Prada, baserat på en bok som handlar om hur det är att jobba som assistent för tidskriften Vogues chefredaktör Anna Wintour (i filmen översatt till Miranda Priestly, som görs av en magnifik Meryl Streep). Assistentjobbet åtrås av hundratals modeintresserade tjejer - och in på scen träder förstås Andy, välutbildad, idealistisk, med noll koll på mode. Ja, hon får jobbet. Och sen kan ni räkna ut ungefär vad som händer - efter en trevande inledning blir hon en strålande assistent och blir Miranda Priestlys favorit.

Eftersom assistenttjänsten är lika med dygnet runt-jour blir privatlivet lidande. Till slut låter sig dock även Andy tjusas av elegansen och lyxen, och accepterar tillvaron som Miranda Priestlys slav. Den stora frågan på slutet blir alltså om hon ska fortsätta leva i den ytliga modevärlden, eller om hon ska kasta bojorna och återvända till pojkvännen och verkligheten...

Djävulen bär Prada hade kunnat bli en bra film. Om den inte envisats med att stapla klyschor och moralkakor på varandra. Om den inte hade sockrats så förbannat mycket. Om den hade haft ett intressant slut. Nu blev den största behållningen Meryl Streeps skådespelarprestation. Hon gör rollen så kusligt bra att filmen är sevärd bara för hennes skull.

2006-11-09

De borde få utreda statsskicket också

I dag kom beskedet att regeringen kickar sossen Lars Engqvist från uppdraget som ordförande i grundlagsutredningen, den utredning som bl.a. ska se över reglerna för tillsättningar av statliga tjänster.

Det är välkommet; det är svårt att inte ha invändningar mot att en sådan utredning leds av en person som representerar det parti som gjort politiseringen av statliga tillsättningar till sitt adelsmärke.

Vad som vore ännu mer välkommet är dock om grundlagsutredningen genom tilläggsdirektiv fick tillåtelse att även utreda Sveriges framtida statsskick. Det är inte värdigt ett i övrigt modernt land att ha en statschef som tillsätts genom arv och inte i en demokratisk process. Grundlagsutredningen borde få fundera på hur ett mer demokratiskt - republikanskt - statsskick skulle kunna se ut.

Glädjande nog finns det riksdagsledamöter som driver denna fråga, vilket framgår av ett pressmeddelande från Republikanska Föreningen. Till höstriksdagen har Veronica Palm, Hillevi Larsson och Magdalena Streijffert (s) och Marianne Berg m.fl. (v) lagt motioner som yrkar på tilläggsdirektiv till grundlagsutredningen. Motionärernas önskemål är rimliga. Grundlagsutredningen borde ha ett brett utredningsmandat och därför hoppas jag att riksdagen bifaller motionerna.

2006-11-08

Säljstöd

Min gode vän Petter har blivit landsförvisad och behöver därför sälja sina tillhörigheter, däribland en matgrupp och nåt slags moppe. Om det blir affär så tycker jag du ska hälsa att du fick tipset härifrån, så ska jag kräva honom på provision sen.

I didn't do it!

Någon från Riksåklagarmyndigheten har varit inne och läst på min blogg. Bör jag bli nervös nu?

2006-11-06

En katastrof var nära

En diskret placerad (betydligt intressantare var tydligen nyheten att George W. Bush varit och hälsat på en kongressledamot som varit otrogen) TT-notis i dagens SvD fick mig att haja till; "Europa nära mörkläggas" var rubriken. Orsaken till elhaveriet tycks ha varit att en högspänningsledning avsiktligt kopplats ifrån, och nätet därmed blivit överbelastat med förödande dominoeffekt som följd.

Strömavbrottet visar på det moderna samhällets sårbarhet. I Süddeutsche Zeitung (tyska mediers rapportering är mer i paritet med incidentens allvar) konstaterar Wolfram Geier, infrastrukturexpert, att om man vill släcka ljuset i Europa räcker det att man slår ut två, tre "nervknutar" i elnätet för att åstadkomma nationalekonomiska skador av gigantiska mått.

Vår smala lycka är möjligen att även terrorister är beroende av energiförsörjningen. Hur ska annars deras självförhärligande bilder och filmer kunna spridas över nätet?

Men ändå: En säker energiförsörjning måste vara en högt prioriterad fråga i det europeiska samarbetet. I och med strömavbrottet i Tyskland är frågan brännande aktuell. Utom, alltså, i svenska medier.

2006-11-05

Filmtips

I kväll såg jag en fantastiskt bra film: När mörkret faller. Den skildrar tre livsöden i dagens Sverige - flickan som utsätts för hedersrelaterat våld, kvinnan som misshandlas av sin man och krögaren som drabbas av den organiserade brottsligheten.

Filmen är väldigt stark och känslorna den förmedlar är tunga att bära. Jag rekommenderar den verkligen!

Ett ljus i mörkret

En positiv sak med gårdagens alkoholmissbruk är i alla fall att förkylningen är borta.

En trevlig kväll tills lampan slocknade

Gårdagkvällens surprise party var synnerligen lyckat. Festföremålet anade inga ugglor i mossen och såg väldigt förvånad ut när ögonbindeln lyftes av. (Han har beskrivit det själv på sin blogg.)

Eftersom Petter ska flytta till Hong Kong så hade festen Kinatema. Vi drack kinesiskt öl, åt kinakrubb och flickorna hade rispinnar i håret.

Alla hade trevligt och humöret var på topp. För min del fick dock det roliga ett abrupt slut efter tre raka sambuccashots (jag är så dum, så dum) och Jessicas köksgolv fick bli min vilostad (tack Emma, Maria, Julia och Jessica för god och kärleksfull omvårdnad) och sedan även mitt natthärbärge. Sömnen var efter omständigheterna förvånansvärt god, och Jessicas frukost fick mig på fötter.

Resten av denna blytunga söndag har tillbringats i vänners sällskap på en brunchrestaurang i Hammarby sjöstad, mycket trevligt. Snart ska jag iväg på bio.

Hjälte.

Firad. - Fyllo.

Glassbomb.

Omtänksamt

När man nu ska gå över i ett lite mer öststatsmässigt löneläge är det skönt att veta att man i alla fall har vänner som tänker på en...

2006-11-03

En ny sorts depression?

Höstdepressioner har man ju hört talas om. Vädret blir grått och folk blir gråa i sinnet. Själv brukar jag dock inte drabbas - jag gillar hösten; först ett par veckor med oemotståndlig färgprakt, sedan regniga gråa dagar, som gjorda för soffa, filt och bokläsning.

Däremot kände jag ett sting av ångest igår när jag satt på bussen på väg hem. Tittade ut över den nyfallna snön och minusgraderna. Fy fan. Nu ska vi ha det så här i fem månader. Kallt, halt, slaskigt, svårforcerat. Halsduk och mössa. Isande vindar som känns ända in i märgen. Insikten var nästintill outhärdlig.

För att i någon mån klimatkompensera så shoppade jag igår ett par rejäla vinterkängor. Ska inte frysa om fötterna i år i alla fall. Å andra sidan: hur deprimerande är det inte att behöva bränna tolvhundra spänn på ett par fula, präktiga vinterdojor? Bara för att vi bor så ohyggligt nära polcirkeln... Suck. Suck. Suck.

2006-11-01

Väderlekskris

Jag har nyss kommit hem efter en dryg halvtimmes promenad i snön. All busstrafik från Gullmarsplan var inställd - "p.g.a. väderlek". Bortsett från att "väderlek" är ett uppenbart orimligt skäl för att ställa in busstrafiken (nåt slags väderlek är det ju alltid) så har jag en stilla undran: Hur kan huvudstaden i ett land som är snötäckt typ sex månader om året bli så fullständigt lamslagen så fort det faller några snöflingor (eller höstlöv för den delen)?

Dessutom: Om beredskapen för något så högst ordinärt som ett litet snöfall är så fullkomligt undermålig - ja, då undrar man ju vad som skulle hända med oss stockholmare om något extraordinärt faktiskt skulle inträffa - en naturkatastrof, en stor olycka i tunnelbanan, ett terrorattentat... Ska man döma av dagens kaos så är det svårt att inte dra slutsatsen att vi alla skulle bli helt utlämnade till oss själva. I landet med världens högsta skattetryck spenderas pengarna uppenbarligen på något annat än krisberedskap.

Det var bara 12 år sedan

En ondskans galjonsfigur är borta. Sydafrikas förre president P.W. Botha är död. Han var premiärminister och president under de år då de rasrelaterade motsättningarna var som häftigast, men vägrade att tumma på den vidriga apartheiddoktrinen.

Botha har bl.a. sagt att "God separated the races" och under hans regeringar dödade de sydafrikanska säkerhetsstyrkorna över 2 000 människor och fängslade och torterade uppemot 25 000. Efter apartheid vägrade han dessutom att samarbeta med Sannings- och försoningskommissionen, vars uppgift var att söka sanningen och läka såren efter apartheid.

Apartheidsystemet avskaffades 1994. Det är en av de värsta plumparna i mänsklighetens protokoll, och P.W. Botha var i högsta grad ansvarig för det.

Lite lästips:
Country of my skull av Antjie Krog (filmatiserad med titeln In my country)
Mitt förrädiska hjärta av Rian Malan
Den långa vägen till frihet av Nelson Mandela
A dry white season (En torr vit årstid) av André Brink (filmatiserad med samma titel)
P.W. Botha på Wikipedia
Mail & Guardian om P.W. Botha
Apartheid på Wikipedia