2006-09-30

Sökes: Generaldirektör

I början av året skrev Seko-basen Janne Rudén en debattartikel i DN där han gick lös på en del generaldirektörer eftersom han tycker att de uttalat sig i alltför Alliansvänliga ordalag. Rudén skriver:
Självklart har dessa statliga generaldirektörer och andra chefer eller högre tjänstemän rätt att delta i den offentliga debatten, men det legitima i att ta ställning för en klart uttalad privatiseringsideologi måste ifrågasättas.
Med andra ord: Generaldirektörerna får gärna ha åsikter. Så länge åsikterna faller sossarna och facket i smaken. Rudén låter till och med påskina att det är illegitimt att förespråka privatiseringar.

Självklart är det legitimt, även för en generaldirektör, att ha åsikter. Fackbasens frustration kan möjligen förstås. Men den illustrerar också hur viktigt det är för trovärdigheten gentemot medborgarna att generaldirektörer faktiskt tillsätts efter förtjänst och skicklighet (som det står i lagen, alltså) och inte efter partibok (som varit praxis under s-epoken). Själv kommer jag dra en suck av lättnad när Alliansen reformerat utnämningsförfarandet och jag ser den första annonsen i tidningen med titeln "Sökes: Generaldirektör".

Välkommen!

Här kommer jag från och med nu att blogga om allt som faller mig in. Mycket politik, förstås.

Tidigare bloggposter (fram till september 2006) hittar du på www.jespersvensson.se.